Att jobba som glasmästare

Som glasmästare kan du till exempel få arbeta med att byta ut vindrutor på bilar eller vara med i energieffektiviseringen av en fastighet genom att sätta in energisnåla fönster. Enkelt sagt kan glasmästaren arbetsuppgifter beskrivas som att skära till och montera glas. Med det sagt kan arbetsuppgifterna variera en hel del, och arbetet tycks bara bli allt mer specialiserat. Som en följd av det är företagen ofta små och arbetet sker ofta ensamt eller i små grupper. 

Arbetsmoment

Som nämnt i inledningen kan en glasmästares arbetsuppgifter variera en hel del. Till exempel gör en bilglasmontör i Arvika knappast samma uppgifter som en glasmästare vid ett storbygge i Haninge i Stockholm. Vissa glasmästare arbetar med att konstruera hela tak och fasader av glas, en trend som blivit allt mer populär på senare år. För dessa stora projekt och konstruktioner används som regel en metallkonstruktion, i vilken glasen fästs. Något annat som är vanligt är entréer och uterum i glas. Läs mer på denna sajt om ett företag som utför glasmästartekinik i Haninge.

Ett modernt yrke

En del kan se glasmästaryrket som något som främst förekom förr i tiden. Så är dock inte fallet. Snarare kan det beskrivas som ett modernt yrke med såväl tekniska som traditionellt hantverksmässiga inslag. Ibland kan man använda sig av en datorstyrd skärare som behandlar glaset. Vanligast är dock att man använder sig av handverktyg av olika slag. Det gäller att man är händig, kvalitetsmedveten och noggrann när man skär i glas. Gör man ett misstag kan det bli dyrt, inte minst om glasskivan är stor. 

Utbildning

På gymnasiets bygg- och anläggningsprogram finns utbildning i glasmästeriteknik. Dock är det inte givet att det finns på alla gymnasieskolor. Om vi, som exempel, tittar på en gymnasieskola i Haninge som erbjuder bygg- och anläggningsprogrammet, står det inget om att glasmästeriteknik finns att läsa. Det är möjligt att det kan läsas ändå, men det framhävs inte på hemsidan åtminstone. Vissa gymnasieskolor, som den här i Haninge, är troligen nischade mot andra delar inom bygg- och anläggning. Vanligt är dock att man går bygg- och anläggningsprogrammet med inriktad Husbyggnad (erbjuds i Haninge till exempel), för att sedan ansöka som traditionell lärling hos ett privat företag. 

Förmågor som är bra att ha

  • Serviceinriktad. Som glasmästare har man i regel mycket kontakt med kunder. Det är viktigt att ha en känsla för service och kommunicera med kunderna på ett bra sätt.
  • Noggrannhet. Relativt simpla misstag kan bli dyrt när man arbetar som glasmästare. Således gäller det att ha förmågan att kunna vara noggrann. 
20 Feb 2018