Att jobba med badrumsrenoveringar

Funderar du på att utbilda dig till snickare? Som snickare behöver du ingen lång utbildning, det räcker med ett treårigt gymnasium med bygg- eller snickarinriktning. När du sedan är färdig snickare, brukar man jobba som lärling i två år, med lärlingslön. När du sedan är erfaren kan du få en lön på mellan cirka 23.000 kronor i månaden. Är du senare äldre och mer erfaren kan du få en lön på mellan 25.000 och 28.000 kronor.

Tidigt uppe med tuppen

Att jobba som hantverkare innebär många tidiga morgnar. De flesta vill komma igång med sina arbeten senast klockan 07.00. Då gäller det att först vara på plats och samla ihop de arbetsredskap som man behöver för den dagen och kanske för hela den veckan framåt. Är du din egen, kanske du har ett kontor där du har din dator och kan beställa hem de redskap och byggmaterial som du behöver. Sedan lastar du din bil och kör ut till din kund.

Är det en privatperson kan det hända att de öppnar i morgonrock och med kaffemuggen i högsta hugg. Då får man som hantverkare vara lite smidig och gå till det badrum som man ska jobba med och börja förbereda rivningen. När de går för dagen, se till att de lämnar en nyckel till dig. Du kan behöva gå iväg och äta lunch. Eftersom du har startat klockan 06.00, är du ganska hungrig när klockan är 10, 11 och därför startar du din lunch tidigare än andra och får på det sättet bra platser på din favoritrestaurang.

Inled bra samarbete med andra hantverkare

När det kommer till badrumsrenoveringar är det viktigt att ha ett bra samarbete med andra hantverkare, eftersom de flesta renoveringar inbegriper både elektriker och VVS-montörer. De bör komma och arbeta medan du är färdig med rivningen och har kaklat färdigt, eller har lagt våtrumsmatta i badrummet. De flesta som låter renovera sina bardum vill ha kostsamma material, som kakel. Här är det viktigt att alla material är ordnade. Du som hantverkare måste vara säker på vilka material som din kund önskar. Och att de vet kostnaderna för materialet. Annars kan det falla på dig som hantverkare om kunden känner sig lurad om kostnaderna.

Skriv detaljerade avtal med kunden

Innan du har påbörjat badrumsrenoveringen bör du ha skrivit avtal med kunden där ni har kommit överens om det viktigaste; datum för renoveringen och ungefärlig kostnad för byggmaterial, arbetskostnad och resekostnaderna finns så specificerade som det är möjligt. Det finns färdiga mallar för det på nätet. Denna specifikation är lika viktig om det är för en privat- som för en företagskund. För din egen skull är det egentligen bäst om du sköter om ROT-avdraget åt kunden direkt. På det sättet upplever inte kunden det egentliga priset, utan ser bara kostnaderna efter ROT-avdraget.

Andra sorts snickare

Det finns snickare som arbetar inom industrin, och då är arbetsvillkoren annorlunda. Då arbetar man under arbetstid och bygger andra saker. Vissa kan arbeta för en ackordslön och arbetar då på tid. Ju snabbare, desto bättre lön. Många kan även arbeta med försäkringsarbeten. Det kan då handla om att reparera och renovera efter bränder, olyckor eller inbrott. Läs mer här om en hantverkarfirma som arbetar med att renovera badrum i Stockholm på: http://www.renoverabadrumstockholm.nu.

9 Mar 2018