Är det dags för fönsterbyte?

På äldre hus brukar renoveringsbehoven komma som ett brev på posten. Har man en gång blivit villaägare är det bara att dra på sig blåstället och se till att renovera med jämna mellanrum. Är det inte taket som behöver renoveras, så är det fasaden, källaren eller fönster. Om det är dags för fönsterbyte finns det några olika alternativ. De olika alternativen handlar bdåe om vilka material som du önskar på fönster, och vilka funktioner som du vill ha på dina fönster. 

Om du väljer träfönster

Väljer du träfönster, får du visserligen fönster i traditionella material, men som du komemr att behöva renovera efter 5-10 år. Om du gillar renovering och hantverk när det kommer till fönster renoveringar, då bör du välja fönster med traditionella träkarmar och fönsterbågar. Det är på alla sätt det som ger fönster det traditionella och klassiska utseendet.

Om du väljer plastfönster

Väljer du däremot plastfönster, kommer du inte på samma sätt att behvöa renovera dem, alls. De bör hålla mellan 20-30 år. Sedan bör du kontrollera dem så att de fortfarande har behållit både färg och form.

Om du väljer nästan självtvättande fönster

Det finns fönster med en skyddande hinna på utsidan av fönsterglaset som gör att smutsen har svårt att fästa. När det sedan regnar (eller snöar) faller smutsen av fönstret. På det sättet behöver du itne tvätta fönster varje vinter och sommar, som de flesta andra brukar tvätta fönster.

Solfönster med solskydd

Numer kanske vi kommer att behvöa solskyddande fönster alltmer. Med beräknade klimatförändringar och temperaturhöjningar ka nvi koma att behöva alltmer avancerade solskyddande fönster. Då är det välkommet att känna till att det finns fönster med UV-skydd, som mörknar när solen står på fönstret och som på så sätt håller värmen borta från villan och rummet där fönstret finns.

Fönster som sparar uppvärmningskostnader

Det finns även, fönster med motsatt effekt, som hellre behåller värmen inomhus, när det är kallt ute. Då isolerar de kylan från att komma in, eller värmen att sippra ut ur huset via fönstret. Det är i så falla speciella Energifönster, som kan hjälpa till med att sänka uppvärmningskostnaderna i villan.

Så vet du om du bör byta fönster

Undrar du över när det är dags atyt byta fönster, kan du iakkta vissa saker gällande dina fönster. Har du till exempel svårt att öppna eller stänga dina fönster, är det ett tecken på att du kan behöva byta fönster. Kommer det in kall luft genom fönstret, är det ett annat klart tecken på att du bör byta fönster.

9 Jan 2019