Vad Rot-avdraget gäller

Sedan rot-avdraget infördes har det använts flitigt på många håll i landet, men kanske allra mest kring storstäderna. Det kan ibland råda en del förvirring gällande vilka yrkesgrupper som man kan anlita och ha rätt till Rot-avdrag för. Här kommer några exempel:

Takläggare

Takläggare är en av de typer av jobb som omfattas av bestämmelserna kring Rot. Att lägga ett nytt tak, eller byta ut det som redan ligger, ger rätt till skattereduktion. Detta oavsett vilket material på taket det är. Att anlita en takläggare kan man alltså göra med åtanken att man tryggt kan utnyttja subventioneringen.

Tänk dock på att takläggaren du anlitar måste ha F-skatt. En annan sak att tänka på, som för många kanske känns självklar, är att du måste äga huset du vill lägga tak på för att du ska få använda rot-avdrag. Vill du anlita en takläggare till en bostadsrätt ger det inte rätt till avdrag.

Det är dock givetvis inte bara takläggare som skattereduktionen gäller. Läs vidare för att se vilka fler yrkesgrupper (förutom takläggare) man kan anlita och samtidigt utnyttja rot-avdraget till.

Rörmokare

Rörmokare är en mycket flitigt anlitad yrkesgrupp hos vilka man kan utnyttja rot-avdraget. De flesta firmorna hjälper till med att ordna så att rot-avdraget kan användas. Idag är det kanske mer korrekt att använda benämningen VVS-montör istället för rörmokare, dock är det troligtvis vanligare i vardagligt tal att använda den gamla benämningen.

Snickare

När man anlitar snickare har man också rätt till rot-avdrag. Så som med alla yrkesgrupper är det inte alla jobb som är giltiga att dra avdrag för, men när man anlitar en snickare är de allra flesta jobben möjliga att få en kostnadsreduktion på.

När man anlitar en snickare finns det vissa krav som ska uppfyllas för att man ska få rätt till reduktionen.

  • Snickaren måste inneha en F-skattesedel
  • Är det fråga om en bostadsrätt, ska arbetet ske inne i bostaden.
  • Är det istället fråga om ett hus ska arbetet ske på fasad eller tak, eller inne i själva bostaden, för att man ska få göra rot-avdrag.
  • Handlar det om mindre fristående byggnader, så som en friggebod eller ett garage, finns det ingen rätt till rot-avdrag. Om det inte är fristående – till exempel om garaget sitter ihop med huset, har du däremot rätt att använda dig av ROT.
24 May 2016