Yrken inom bygg i Stockholm

Verksamheten kring byggbemanning är särskilt stor i Stockholm. Inte bara för att Stockholm är landets största stad, utan även för det sker en mycket snabb inflyttning av människor till huvudstaden. Det här har sina effekter på branschen och byggkonjunkturen för tillfället är mycket stark. Hur det ser ut ett par framöver återstår givetvis att se – men klart är att nu är en mycket bra tid att få en fot in i byggbranschen. Ett effektivt sätt att göra detta på är att gå genom ett företag som sysslar med byggbemanning.

Anläggningsarbetare

Som nämnt i inledningen går det ofta snabbt att få jobb inom branschen om man går genom ett företag som sysslar med byggbemanning. Ett av de yrken man kan få börja jobba som är då anläggningsarbetare. För det här yrket krävs dock viss utbildning.

Grundutbildning till anläggningsarbetare kan man få i gymnasiet under byggprogrammet med inriktning mark och anläggning. Därefter behöver man genomgå en period som lärling innan man får sitt yrkesbevis. Dock går det även som vuxen att gå till en vuxenskola och tillskansa sig de kunskaper som krävs. Därefter kan man möjligen samarbeta med ett företag inom byggbemanning för att få ett jobb i Stockholm.

Golvläggare

Oavsett vilken typ av lokal det är som byggs kommer golvläggare alltid att behövas. Oftast arbetar man med material som trä, plast, textil och linoleum. Vanligt är också att man som golvläggare arbetar i våtrum. Där förser man väggar och golv med vattentät plastmatta för att göra rummet säkert för vätan.

Arbetsförmedlingen bedömer, precis som med många andra yrken inom byggbranschen, att efterfrågan på golvläggare kommer att vara större än tillgången på dem det närmsta året. Det antal personer som har valt att utbilda sig inom byggprogrammet på gymnasiet är fortfarande för lågt. Den golvläggare som är färdigutbildad, och som har yrkesbevis, kan med lätthet hitta ett jobb i Stockholm inom den närmsta framtiden.

Målare

Även målare råder det hög efterfrågan på för tillfället. Precis som i fallet med golvläggare och flera andra yrken inom byggbranschen är det för få som utbildar sig i relation till den efterfrågan som finns. Ska man jobba som målare bör man ha en god fysik, ha god känsla för färg och form, vara noggrann och ha en god social förmåga.

Även för målare är Arbetsförmedlingens prognos positiv. Idag finns ungefär 13 000 anställda målare i landet – en siffra som egentligen borde vara högre om man utgår ifrån efterfrågan. Förutom att gynnas av den starka byggkonjunkturen, finns det också ett stort behov av upprustning av äldre byggnader. Där är målare en viktig del i processen.

6 Jul 2017