Vilken typ av värmepump fungerar bäst i Malmö?

Allt fler byter ut husets gamla värmesystem, som värmepanna eller direktel, mot moderna värmepumpar. Att byta till en värmepump är ekonomiskt och miljövänligt, och även om det är en ganska stor investering så är det verkligen en investering som betalar sig, ofta redan inom några år. Värmepumpar finns i många olika varianter, men det de har gemensamt är att de med hjälp av ytterst lite värme, oftast bara någon eller ett par grader, förmår att utväxla så mycket mer värme att den kan överföras till husets värmesystem, luft- eller vattenburet, och värma upp ett helt hus. Detta kallas värmeväxling. Värmepumparna blir ständigt bättre dessutom, så nu är det en bättre tid än någonsin att investera i en värmepump.

Men vilken typ av värmepump ska man välja om man bor i Malmö? Det finns pumpar som tar tillvara på värmen i sjövattnet, i jorden, i berggrunden under oss, och direkt ur luften. Det senare alternativet är vanligtvis det billigaste, men också egentligen det minst effektiva. En luftvärmepump kan egentligen inte ensam värma upp ett helt hus utan fungerar bättre som komplement till en annan värmekälla. De övriga tre däremot är värmepumplösningar som fungerar som fristående värmekällor till ett normalstort hus.

Sjövärmepumpar bra om du bor vid vatten

Bor du vid en strand intill en sjö så kan en sjövärmepump vara den bästa lösningen för dig. Hur dyrt det blir att installera beror på hur långt man måste gräva ner kollektorslingan innan den når vattnet, och sen på hur djupt slingan måste ligga. När sjövärme installeras blir det en del grävande, men när kollektorslingan väl är på plats på sjöbottnen märker man inte av den. Vattentemperaturen på botten av en sjö sjunker aldrig nedanför nollan utan är tvärtom relativt konstant året runt. Det gör att värmepumpen alltid kan hämta värme från sjön och omvandla den till värme åt ditt hus.

Bergvärme kan fungera dåligt i Malmö

Större delen av Sverige vilar på ett urberg av granit, som ofta bara ligger några meter ner i marken. Det gör att bergvärme passar bra i nästan hela landet. Men tyvärr inte i Malmö. Här påminner berggrunden mer om den i Danmark, porös och med mycket sand. Det gör att bergvärme, som annars är den mest effektiva formen av uppvärmning, fungerar ganska dåligt här, och experter säger vanligtvis att bergvärme inte lönar sig i Malmö eller resten av Skåne.

Det finns ju dock alltid undantag, och på vissa platser i Malmötrakten finns kontakt med berget och det är möjligt att borra en brunn för bergvärme. Hur effektivt det blir är dock svårt att sia om och här bör du kontakta en brunnsborrare med god lokalkännedom. Det handlar om att kunna läsa landskapet under jord lika bra som det ovan jord, och det är en kunskap som endast en van brunnsborrare besitter.

Jordvärme kan vara det bästa alternativet i Malmö

Jordvärme däremot fungerar överallt i Skåne. Det enda kravet som finns på din tomt när det kommer till jordvärme är att den är tillräckligt stor. Du måste även vara beredd att låta pumpfirman gräva upp hela din trädgård för att lägga ner kollektorslingan, som ska vara placerad ungefär en meter under marken. I Malmö med sitt milda klimat går det alltid att utvinna mycket värme ur jorden, det blir i princip aldrig tjäle här och det är något som verkligen gör att jordvärme är en stark kandidat till platsen om bästa typ av värmepump i Malmö. Kontakta en bra värmepumpsinstallatör och hör hur förutsättningarna för jordvärme ser ut på din tomt.

Läs mer här.

20 Jan 2019