Tips för dig som vill köpa lägenhet på Södermalm

Vill du flytta till Södermalm? Kanske har du hittat en lägenhet som behöver en badrumsrenovering, och som säljs till ett lite billigare pris. Eller så har du hittat ett riktigt fräscht objekt där en köks- och badrumsrenovering nyligen har gjorts. Kanske är den stor, eller en liten etta med direkt närhet till tunnelbanan.

För den som vill flytta till Södermalm finns det en del saker att ha i åtanke – det är en attraktiv stadsdel, och priserna är höga. Att köpa en bostadsrätt är kanske din största utgift i livet, och på Södermalm blir utgiften troligtvis särskilt hög. I den här texten samlar vi ett par tips som ökar chansen att ditt köp blir lyckat.

Ha inte för bråttom

Flest visningar och ett stort utbud brukar finnas i maj och augusti, perioder där priserna kan dra iväg en del. Mäklare säger dock i regel att det inte finns specifika perioder under året där det är bäst att köpa. Istället lönar det sig att ha is i magen och noga övervaka bostadsmarknaden. Buda aldrig mer än du tänkt dig från början. Visserligen kan du alltid dra tillbaka ett bud, men du blir nog inte särskilt populär hos mäklaren i sådana fall.

Förbered dig

Innan ett bostadsköp bör du vara väl förberedd. Du bör till exempel ha god ekonomi. Har du hittat en vacker lägenhet på Södermalm, men som kräver en badrumsrenovering? Om du inte har utrymme i budgeten att göra en god badrumsrenovering kanske det är bäst att inte buda över huvud taget. Finansieringen med banken bör vara klar, och du måste känna till var ditt tak går. När du väl hittar ditt drömobjekt går det fort från visning, till budgivning, till köp. Således finns sällan tid till att boka ett bankmöte när du väl är i det skedet i processen. Drömobjekt i en sådan attraktiv stadsdel som Södermalm är dessutom särskilt svåra att köpa till ett rimligt pris.

Renoveringar i föreningen

Det är inte bara din egen köks- eller badrumsrenovering du bör fundera på. Innan ett köp är det också bra att kontakta styrelsen i bostadsrättsföreningen, och höra om vilka planer som finns. Om det till exempel är på väg att ske ett stambyte kommer det sannolikt att påverka månadsavgiften. Det bästa är om du kan få stadgarna på e-post att läsa i lugn och ro. Stadgarna är alltså det regelverk som föreningen måste förhålla sig till. Fråga gärna också hur huset och området är i allmänhet, om de brukar ha några gemensamma aktiviteter och om de i allmänhet kan berätta lite mer om föreningen.

Skulder

Något annat som är bra är att läsa föreningens årsredovisning. Här kan du nämligen se om tecken finns på att avgiften kommer att höjas. Om det finns stora skulder, eller om föreningens intäkter inte går upp till kostnaderna, kan du nästan räkna med detta. Kolla också vad räntan ligger på – om den är väldigt låg och blir föremål för omförhandling finns risken att den höjs.

 

11 Dec 2018