Fallgropar vid tillbyggnader

Ska du bygga ut? Som tur är har många gjort det förut och delat med sig av sina misstag, så att andra kan undvika dem. Det finns nämligen en del fallgropar att beakta när man ska göra en tillbyggnad på huset. Följande tänkbara misstag är mycket enkla att undvika – så länge man känner till dem på förhand och kan anpassa projektet efter det. 

Du gör allt själv

En tillbyggnad är ett stort projekt och det gamla ordspråket Själv är inte alltid bäste dräng kan appliceras här. Visserligen kan Själv vara bäste dräng om du har tid, energi, är händig och har erfarenhet av liknande arbeten. Många ger sig dock på projektet själv, men inser i ett senare skede att en firma behöver anlitas. Då är det bättre att anlita firman redan från början, så att en planering finns och kan hållas. Att hitta en firma som snabbt tar åt sig ett dylikt jobb kan vara något svårt – även om man bor i en större stad som Stockholm eller Göteborg, där urvalet är stort. Det är inte nödvändigtvis för att ingen firma har tid att åta sig jobbet, utan problemet kan snarare ligga i att just den firma du känner förtroende för och vill anlita för att göra jobbet, inte är tillgänglig när du behöver det. 

Projektet överskrider budget

Ett inte alltför ovanligt problem är att tillbyggnaden, med relativt stora marginaler, överskrider den satta budgeten. Problemet kan ofta härledas till bristande efterforskning på kalkyleringsstadiet. Något som många glömmer här är att den nya delen ska dockas ihop med den gamla, och enbart räknar på vad själva tillbyggnaden kommer att kosta. 

För att kunna göra en bra budget bör du tidigt ha kontaktat hantverkare för en offert. Om du är i planeringsstadiet redan nu, är det lätt att ta in flera offerter för att betala ett marknadsmässigt pris. Sök bara på till exempel ”tillbyggnad offerter Stockholm” (eller byt ut Stockholm mot området där projektet ska ske) och se vad som dyker upp. Vid sökningen bör du se flera firmor som kan tänka sig att göra en tillbyggnad i Stockholm. Håll utkik bland annonserna. 

Anpassa tillbyggnaden efter omständigheterna

Man brukar säga att det finns två sätt för att få till en snygg tillbyggnad. Antingen går man helt i stil med hur det befintliga huset ser ut, eller så låter man tillbyggnaden kontrastera starkt mot det. I sådana fall ser man tydligt vad som är nybyggt och vad som tillhör det ursprungliga. 

Vad man väljer är helt upp till var och en, och i slutändan en smaksak. Det viktiga är att man satsar helhjärtat på en lösning. Snäva inte in dig på att du inte kan ha en modern tillbyggnad till ett gammalt hus – det kan mycket väl fungera. 

Brister i planeringen

När själva bygget ska inledas är en projektplan ett mycket hjälpsamt redskap. Om inte rätt hantverkare är på rätt plats vid rätt tillfälle, kommer renoveringen att lida av onödiga stopp. Genom noggrann planering kan sådant här undvikas relativt enkelt. 

12 Apr 2018