Fakta om – Bygg- och anläggningsprogrammet (Nacka)

För dig som bor i Nacka och vill jobba med ett hantverksyrke i framtiden kan Bygg- och anläggningsprogrammet vara ett steg i rätt riktning. En gymnasieutbildning som ger den grund som behövs för att du sedan ska kunna ta steget ut på arbetsmarknaden. En arbetsmarknad som överlag är mycket god oavsett om du väljer att rikta in dig mot att bli snickare, murare eller annat hantverksyrke.

Bygg- och anläggningsprogrammet ger dig en bred och grundläggande kunskap inom hela byggprocessen. Här ges kunskap inom både nybyggnation, ombyggnation och anläggning.

Praktik och praktiska kunskaper

En del av utbildningen handlar om att omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiska lösningar. Detta sker genom att du har praktik hos en snickare, betongarbetare, murare eller liknande i Nacka. Önskas praktik på annan ort kan detta i vissa fall ordnas.

Tre inriktningar

På Nacka gymnasiet finns tre specialiseringar. Med andra ord är det inriktningar som du som elev väljer en bit in på utbildningen. Det är:

Träarbete – Inriktningen för dig som vill bli snickare och jobba med montering, byggnationer och exempelvis montera kök.

Betong – Inriktningen för dig som vill armera, gjuta och stabilisera. Bland annat finns jobb när väggar ska resas, betongelement ska gjutas och broar ska byggas.

Murare – Inriktningen för dig som har intresse för att mura spisar, sätta kakel och olika slags golvplattor. Inom murare hittas även specialiseringen att enbart jobba med plattsättning.

Yrkesexamen

Efter tre års studier på Nacka gymnasium ges en yrkesexamen. Vid samma tillfälle delas lärlingsboken ut vilket sker av Byggnadsindustrins yrkesnämnd. Med yrkesexamen öppnas möjligheterna att få jobb. I Nacka, och i stora delar av Stockholm, är bristen mycket stor på snickare, rörmokare, elektriker och andra hantverksyrken. Att få jobb bör därmed inte vara några större problem. Detta framförallt inte om du gjort bra ifrån dig på praktiken och visat upp förmågor som uppskattas inom branschen.

Vidareutbildning

Fördelen med utbildningen är att den både är grundläggande så att du direkt kan gå ut i arbetslivet samt ger möjligheten till vidareutbildning. Enligt deras hemsida finns det ca 20 specialistyrken inom denna bransch så som arbetsledare och ingenjör. En annan möjlighet är att starta eget företag som exempelvis snickare. Snickare och elektriker är ofta egenföretagare eller småföretag medan betongarbetare oftast hittas på lite större företag.

Mer information kring Bygg- och anläggningsprogrammet i Nacka hittas på Nacka.se under avdelningen för skolor och utbildning. Det är även möjligt att ringa kommunen och be dem ta fram kontaktuppgifter till gymnasiet. Mer information om snickare kan du hitta här.

3 Dec 2018